Dulceata de afine

dulceata-de-afine-2

Dulceata de afine pe langa faptul ca e delicioasa in asociere directa cu clatitele, are avantajul ca se face foarte repede. Fructele fiind foarte mici nu necesita o fierbere indelungata, asa ca in aproximativ 2 ore dulceata fierbinte poate fi pusa in borcane. Azi va prezint si voua reteta noastra, adresandu-va totodata intrebarea:                Voi  ce alte trucuri folositi la pregatirea dulcetii?

Ingrediente

 • 3 kg afine spalate si curatate
 • 1,5 kg zahar

Mod de pregatire

 1. Fructele spalate se aseaza in oala, in straturi succesive cu zaharul. Un strat afine, un strat zahar. La suprafata, obligatoriu zahar. Eu las oala la frigider o noapte intreaga si din cand in cand in acest timp mai zgaltai de urechile oalei, pentru a ajuta dizolvarea zaharului si formarea siropului. Daca va grabiti pot fi lasate si la temperatura camerei cateva ore, pana cand se mai topeste zaharul si se elibereaza o parte din sirop.
 2. Dimineata devreme asez oala la foc mediu spre mic. In timpul fierberii, spumez frecvent cu o paleta din metal.
 3. (Etapa la alegere) Dupa aproximativ 1 ora de fiert, cu un polonic de metal se poate lua cca. 400-500 ml sirop, care se toarna intr-o sticla curata. Sticla se aseaza cu dopul in jos pentru formarea vacuumului.
 4. Aceasta dulceata fierbe destul de repede asa ca la cantitatea mai sus amintita timpul de fierbere este de 2 ore, maximum 2 ore si 30 de minute.
 5. Dulceata se toarna fiebinte in borcane caldute.

Timp de preparare:  2 ore fierberea!
Complexitate:Medie
Portii: 500 ml sirop afine + 2300 gr dulceata

Precizari

 • Fructele cele mai aromate si potrivite pentru dulceata sunt cele de sezon.
 • Oala potrivita pentru dulceata este o oala cu fundul dublu si suficient de incapatoare.
 • Oala cu fructe se lasa la frigider o noapte intreaga, din cand in cand se mai zgaltaie de urechile oalei, pentru a ajuta dizolvarea zaharului si formarea siropului. Daca va grabiti pot fi lasate si la temperatura camerei cateva ore, pana cand se mai topeste zaharul si se elibereaza o parte din sirop.
 • In functie de fructe, dupa cca 1 ora de fiert se poate lua siropul.  Nu as astepta mai mult de 1 ora in cazul afinelor deorece, siropul fiert prea mult se transforma dupa racire in gel. Se aproximeaza dupa raportul fruct/sirop, in asa fel incat sa lasati totusi o cantitate suficienta de sirop  pentru a continua fierberea.
 • Borcanele, obligatoriu trebuie sa fie foarte curate. Eu obisnuiesc sa le clatesc si sa le usuc in cuptor, ramanand astfel calde/fierbinti si in momentul turnarii dulcetii.
 • Evitati sa turnati spuma in borcane.
 • Dulceata se toarna fierbinte in borcane. In timpul turnarii dulcetii in borcan, e de preferat ca borcanele sa stea pe ceva metalic (chiuveta, ochiuri de aragaz etc.) evitand astfel craparea.
 • Strangerea/sigilarea borcanelor se face cand dulceata este fierbinte. Apoi borcanele/sticlele se intorc cu capul in jos pentru cca.30-60 min. Dupa 30 min incercati sa apasati pe capac, daca capacul se retrage si se aude un click, vidul a fost format, semn ca sigilarea este bine facuta si dulceata va rezista. Daca nu auziti clik, mai strangeti capacul si mai lasati borcanul cu capul in jos, pana la racirea completa. Daca si dupa ce borcanul este racit, la apasare nu auziti clik, atunci lasati borcanul pentru consum, deoarece sigilarea nu a fost facuta si sunt sanse foarte mici sa reziste pe perioade lungi de timp.
 • Daca refolositi borcane de la alte preparate cumparate, etichetele, chiar si cele mai bine lipite se indeparteaza cu usurinta tinand borcanul pentru cateva ore obligatoriu in apa rece.
 • In dulceata nu se amesteca cu lingura, fie ea de lemn sau de metal. Pentru a grabi dizolvarea zaharului este suficient sa zgaltaiti oala stanga-dreapta, pentru cateva secunde.
 • Pastrati borcanele de dulceata in locuri racoroase si intunecate.
 • Pentru alte arome puteti strecura in borcane in timpul turnarii dulcetii: batoane de scortisora, sau cuisoare.

Imagini

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Sponsored by Curry and Spice