Iaurt – facut in casa

iaurt-de-casa-final-4_0

Iaurtul facut in casa are avantajul ca il poti face pe gustul tau. Imediat ce va setati papilele in privinta gustului mai dulce, sau mai acrisor va puteti stabilili si timpii de actionare a culturilor lactice asupra laptelui.

Ingrediente

  • 1 l lapte (pasteurizat, UHT, crud)
  • 150-200 ml iaurt natur

Mod de pregatire

Fierbeti 1 litru de lapte (in cazul in care folositi lapte nepasteurizat) si asteptati pana devine caldut (37-40 grade este temperatura potrivita pentru prinderea iaurtului). Atentie daca temperatura laptelui este prea joasa sub 37 grade, iaurtul nu se va prinde, iar daca este prea ridicata iaurtul se va branzi. Daca folositi lapte pasteurizat, atunci incalziti-l cat sa fie caldut.
Adaugati iaurtul natur. Amestecati cu o lingura de lemn si puneti-l in borcanele/pahare. Acoperiti borcanelele cu un prosop subtire. Lasati la temperatura camerei si verificati dupa 10-12 ore stadiul in care se afla. Daca s-a inchegat si va place gustul, il puteti baga la frigider. Daca nu, mai lasati-l si reveniti cu verificarile. Atentie! Borcanele nu se zgaltaie!

Timp de preparare: variabil, de la 8-10 ore in sus
Complexitate:  Foarte redusa
Portii: 5-6

Precizari

Timpul de preparare depinde mult de temperatura din casa. Cu cat il lasati mai mult, cu atat va capata un gust mai acrisor.
Daca doriti ca iaurtul sa se prinda mai repede (8-10 ore), puteti pune borcanele in apropierea unei surse de caldura (calorifer, la Soare, pe usa de la cuptor, sub paturi).
Cand alegeti iaurtul din comert, alegeti un iaurt care sa contina doar lapte si culturi lactice, fara alte “suplimente”.

Imagini

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Sponsored by Curry and Spice